Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Ενημέρωση για την Παιδαγωγική επάρκεια


Αγαπητοί μεταπτυχιακοί φοιτητές και κάτοχοι μεταπτυχιακών διπλωμάτων του Π.Τ.Δ.Ε. του Ε.Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών και των λοιπών Παιδαγωγικών Τμημάτων της χώρας .

Σας προσκαλούμε να συνυπογράψετε την επιστολή που θα αποσταλεί στον Υπουργό Παιδείας, με θέμα την αναγνώριση της Παιδαγωγικής Διδακτικής Επάρκειας  σε όλους τους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων ειδίκευσης των Παιδαγωγικών Τμημάτων  των ελληνικών Πανεπιστημίων, όπως προβλέπεται από το νόμο 3848/2010,άρθρο 2,παρ. 3δ, περί  κατοχύρωσης της Παιδαγωγικής Διδακτικής  Επάρκειας «Με την κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή διδακτορικού διπλώματος στις επιστήμες της αγωγής».

Αυτή τη στιγμή  οι διευθύνσεις της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, της ειδικής αγωγής κ.λπ. του Υπουργείου Παιδείας  ερμηνεύουν τα προφανή και αυτονόητα με το δικό τους «γραφειοκρατικό» τρόπο και αναγνωρίζουν μόνο αυτούς τους μεταπτυχιακούς τίτλους των Παιδαγωγικών Τμημάτων, στους οποίους αναφέρεται ρητά ο όρος «επιστήμες αγωγής». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μεταπτυχιακοί τίτλοι των Παιδαγωγικών Τμημάτων, στην πλειοψηφία τους, να μην προσμετρούν στην Παιδαγωγική Διδακτική Επάρκεια.
 Από το σύνολο των  Μεταπτυχιακών  του Παιδαγωγικού Τμήματος .Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών, για παράδειγμα, αναγνωρίζονται μόνο τρία  και συγκεκριμένα εκείνα που υπάγονται στον τομέα Επιστημών Αγωγής (βλ. http://www.primedu.uoa.gr/metaptyxiakes-spoydes/metaptyxiaka-programmata.html) .

Σας ενημερώνουμε πως η Παιδαγωγική Διδακτική Επάρκεια, σύμφωνα με το νόμο 3848/2010,άρθρο 2,παρ. 2 θα αποτελεί προϋπόθεση για να διοριστεί κανείς στην δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Α.Σ.Ε.Π., αναπληρωτές και ωρομίσθιοι).

Μέχρι και τον μεθεπόμενο Α.Σ.Ε.Π. (βλ. 3848/2010,άρθρο 9,παρ. 6.) αναγνωρίζεται μεταβατικά η Παιδαγωγική Διδακτική Επάρκεια  σε καθηγητικές σχολές (π.χ. μαθηματικοί, φυσικοί, φιλόλογοι κ.λ.π.), κάτι το οποίο θα καταργηθεί μετά την έναρξη της εφαρμογής του νόμου, οπότε και οι λεγόμενες καθηγητικές ειδικότητες θα πρέπει να πιστοποιήσουν την Παιδαγωγική Διδακτική Επάρκεια,   σύμφωνα με το 3848/2010,άρθρο 2,παρ. 3.

Όπως προκύπτει και από την επιστολή, η αναγνώριση της Παιδαγωγικής Διδακτικής Επάρκειας  προβλέπεται ρητά από το νόμο και είναι μεγάλης σημασίας να την διεκδικήσουμε άμεσα προκειμένου να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στην διεκδίκηση θέσεων εργασίας μετά την έναρξη εφαρμογής του νόμου.

Τέλος σας ενημερώνουμε πως στα αντίστοιχα μεταπτυχιακά στην εκπαίδευση του εξωτερικού (Ms in Education, Ms in Special Education κ.λπ.) αναγνωρίζεται η  Παιδαγωγική Διδακτική Επάρκεια, από τον ΔΟΑΤΑΠ, με αποτέλεσμα οι κάτοχοι εκείνων των τίτλων να προηγούνται ημών στην κατάταξη των πινάκων Α.Σ.Ε.Π. και αναπληρωτών/αναπληρωτριών   ήδη και φέτος.

2 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω αν είναι προκλητικό ή political correct αλλά γιατί να μην ακουστεί ή να γραφτεί στην επιστολή ότι με αυτό που κάνει το Υπουργείο

    εμείς που κάνουμε εδώ στην Ελλάδα ένα μεταπτυχιακό και το πληρώνουμε (σε αυτήν την οικονομική κρίση τα χρήματα μένουν εδώ ) μάλλον μας τιμωρούν με αυτόν τον τρόπο, μη δίνοντας παιδαγωγική επάρκεια, ΕΝΩ οι άλλοι που κάνουν μεταπτυχιακό στο εξωτερικό και δίνουν τα χρήματα τους έξω μάλλον τους επιβραβεύει με την παιδαγωγική επάρκεια...σαφώς δεν το κάνει επίτηδες αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό.

    Δεν μπορεί ένα Μaster από την Αγγλία με τίτλο Master in Special education να μεταφράζεται από το ΔΟΑΤΑΠ και με παιδαγωγική επάρκεια επειδή παίρνει 130 € το πτυχίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Ανώνυμε,
    χωρίς να διαφωνούμε ή να συμφωνούμε με το σχόλιό σου, σε ενημερώνουμε πως σκοπός του συγκεκριμένου blog και της επιστολής που υπογράφουμε είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ η διεκδίκηση της παιδαγωγικής επάρκειας για τα μεταπτυχιακά παιδαγωγικών τμημάτων της χώρας.
    Οποιαδήποτε άλλη διεκδίκηση δεν αποτελεί στόχο της παρούσας κίνησης και ενδέχεται να αποπροσανατόλιζε από τον αρχικό της σκοπό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.