Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ




Αθήνα 31-10-2012

Προς: Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
           Πολιτισμού και Αθλητισμού
Γραφείο Υπουργού, κ. Κ. Αρβανιτόπουλου
Α. Παπανδρέου  37
Μαρούσι




Θέμα: Κατοχύρωση της Παιδαγωγικής Διδακτικής Επάρκειας σε
           κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών των Παιδαγωγικών
           Τμημάτων της χώρας


 Αξιότιμε κύριε υπουργέ,


  Τόσο σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο 2525/1997 όσο και με τον ισχύοντα νόμο 3848/2010,άρθρο 2,παρ. 3δ, «η παιδαγωγική και  διδακτική επάρκεια πιστοποιείται: α) … δ) Με την κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή διδακτορικού διπλώματος στις επιστήμες της αγωγής ή ε) …».
Σύμφωνα με το νόμο 1268/82, άρθρο 46, και το ιδρυτικό Προεδρικό Διάταγμα 320/83, άρθρο 2, κύρια  επιστημονική αποστολή των Παιδαγωγικών Τμημάτων είναι  « να προάγουν τις Παιδαγωγικές Επιστήμες… » - δηλαδή τις  Επιστήμες της Αγωγής  σύμφωνα με τη σύγχρονη ορολογία
             Από τα παραπάνω  φαίνεται με σαφήνεια- και δεν χωρεί αμφιβολία ή άλλη ερμηνεία-, ότι οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών των Παιδαγωγικών Τμημάτων είναι στις Επιστήμες της Αγωγής.
Δεν θα μπορούσαν εξάλλου  να είναι σε άλλη επιστήμη, αφού τα Παιδαγωγικά Τμήματα θεραπεύουν τις Επιστήμες της Αγωγής και ως εκ τούτου μόνο σε αυτές δικαιούνται να δώσουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.  
Αυτονόητο και προφανές  επομένως είναι, ότι όποιος κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ενός Παιδαγωγικού Τμήματος διαθέτει, σύμφωνα με τον νόμο 3848/2010, άρθρο 2, την Παιδαγωγική Διδακτική Επάρκεια.
Όμως, οι διευθύνσεις της  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, της ειδικής αγωγής κ.λπ. του Υπουργείου Παιδείας  ερμηνεύουν τα προφανή και αυτονόητα με το δικό τους «γραφειοκρατικό» τρόπο και αναγνωρίζουν μόνο αυτούς τους μεταπτυχιακούς τίτλους των Παιδαγωγικών Τμημάτων στους οποίους αναφέρεται ρητά ο όρος «επιστήμες αγωγής». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μεταπτυχιακοί τίτλοι των Παιδαγωγικών Τμημάτων, στην πλειοψηφία τους, να μην προσμετρούν στην Παιδαγωγική Διδακτική Επάρκεια.
Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που κατοχυρώνεται η παιδαγωγική διδακτική επάρκεια σε όλους εκείνους που κατέχουν έναν μεταπτυχιακό τίτλο «in education», από ιδρύματα του εξωτερικού. Για παράδειγμα, ο τίτλος «Master in special education» ενός βαλκανικού ή γενικότερα ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου κατοχυρώνει την παιδαγωγική διδακτική επάρκεια, ενώ ο αντίστοιχος τίτλος, μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην ειδική αγωγή, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν την κατοχυρώνει.

Ως απόφοιτοι και φοιτητές Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών των Παιδαγωγικών Τμημάτων της χώρας  σας παρακαλούμε να μεριμνήστε, ώστε να εφαρμοστεί άμεσα  το πνεύμα του νόμου και να  αρθεί η εις βάρος μας αδικία.

Με τιμή

Ακολουθούν τα ονοματεπώνυμα


6 σχόλια:

  1. Φίλοι και φίλες...αν και δεν γεμίζει την καρδιά μου (ούτε την τσέπη μου) το δημόσιο, ούτε έχω κάνει τα χαρτιά μου δύο χρόνια τώρα, θεωρώ απαράδεκτο και γελοίο αυτό που συμβαίνει με εμάς.Μαρία, δημόσια σε συγχαίρω για την επιμονή και υπομονή σου.Είμαι τρομερά εκνευρισμένη, διότι ΠΟΛΛΟΙ από εμάς γουστάραμε αυτό το "μαστεράκι"(έτσι λογίζεται από το υπουργείο), διαβάσαμε για να έχουμε μία θέση σε αυτό, πήραμε αγκαλιά τα ΑΜΕΑ και φύγαμε με εμπειρίες από τις διόλου αμελητέες ώρες πρακτικής στα εκάστοτε πλαίσια.Δε θέλω να φανταστώ το μένος μου αν ήμουν στη "φάση" μερικών από εσάς, που θέλετε να έχετε μια θέση στο δημ.τομέα και το υπουργείο θέλει να σας το στερήσει..ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ,δυο χρονάκια φάγαμε στη Ναυαρίνου, άλλο ένα Μαράσλειο,κάτι μήνες πέρα-δώθε πρακτικής....και κάποιοι σε 8,5 μήνες..με ένα TICKET AEGEAN και μερικά ΣΚ-εκδρομούλες στη μαγευτική Αγγλία...είναι Ειδικοί Παιδαγωγοί.ΟΥΣΤ και πάλι ΟΥΣΤ .(Αν και η αγωγή μου δεν το επιτρέπει...)

    Σας φιλώ, Μαρία Πέτρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος με διδ/κο δίπλωμα που να
    έχει αναγνωριστεί ως "παιδαγωγικής επάρκειας", γιατί έχω την εξής απορία:
    ποια σχολή παρέχει διδ/κούς τίτλους σπουδών με τίτλο "επιστήμες της
    αγωγής"; Στην περίπτωση που δεν υπάρχει τέτοια σχολή, ή ανάλογος τίτλος,
    τότε προκύπτει ότι ο νόμος 3848/2010,άρθρο 2,παρ. 3δ, που αναφέρει ότι

    «η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια πιστοποιείται: α) … δ) Με την
    κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή διδακτορικού διπλώματος στις
    επιστήμες της αγωγής ή ε) …»,

    δεν εφαρμόζεται σε κανένα διδ/κό δίπλωμα και επομένως χρειάζεται αναθεώρηση.

    Καλό είναι να συμπεριληφθεί στην επιστολή μια παράγραφος για την περίπτωση των διδακτορικών, καθώς αποτελούν ειδική περίπτωση (π.χ. ο τίτλος που απονέμεται εξαρτάται από το ίδρυμα και όχι από το περιεχόμενο της διατριβής - που ενδέχεται να εξειδικεύεται σε παρεμφερές αντικείμενο).

    Έφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητή Έφη,
    Σε ενημερώνουμε ότι ο όρος μεταπτυχιακές σπουδές καλύπτει τόσο τον Α κύκλο σπουδών (master), όσο και τον Β κύκλο σπουδών (διδακτορικό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γνωρίζω αυτό, απλά, όπως αναφέρω στην τελευταία παράγραφο, το περιεχόμενο των σπουδών στην πρώτη περίπτωση καθορίζεται από τα μαθήματα του τμήματος (εξού και το γεγονός ότι κάποια τμήματα δίνουν πτυχία που αναγνωρίζονται - απλά το υπουργείο έχει εγκρίνει την επάρκεια βάσει του αναλυτικού προγράμματος), ενώ στη δεύτερη καθορίζεται τόσο από το τμήμα, όσο και απο το περιεχόμενο της κάθε διατριβής.

      Διαγραφή
    2. Δίνω ένα υποθετικό παράδειγμα αυτών που λέω. Έστω ότι κάποιος ολοκλήρωσε διατριβή με τίτλο "Διδακτική της Φυσικής" στο τμήμα Φυσικής. Το τμήμα του απονέμει τον τίτλο "Διδάκτωρ της Επιστήμης της Φυσικής" γιατί αυτός είναι ο τίτλος που δίνει το τμήμα (υποθετικά μιλώντας αλλά νομίζω ότι προσεγγίζω πολύ την πραγματικότητα). Σύμφωνα με το νόμο δεν είναι παιδαγωγικά καταρτισμένος, ουσιαστικά όμως είναι.Αυτό δε μπορεί να συμβεί σε μεταχιακό τίτλο σπουδών, καθώς ο τίτλος που απονέμεται καθορίζεται από τον τίτλο και το περιεχόμενο του μεταπτυχιακού.
      Σε αυτή την περίπτωση βρίσκομαι, αν και το τμήμα μου είναι παιδαγωγικό.Άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας με λίγα λόγια.

      Διαγραφή
  4. ΧΡΗΣΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΔΟΑΤΑΠ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΩΡΙΣΕΙ ΟΤΙ Ο ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΜΠΙΠΤΕΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΡΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ Ο ΚΑΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ.1) ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 2)ΤΟ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ 3)ΑΝ ΘΕΩΡΗΣΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΔΑΧΤΗΚΑΝ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ "Ο ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΙΤΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΜΠΙΠΤΕΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ" 4) ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΩΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ.ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΒΓΑΛΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΡΤΙ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΜΟΝΟ Η ΑΣΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ...
    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.